Search JTA's historical archive dating back to 1923

Yugoslavia Acts to Curb Incitement; Nazi Editor Goes on Trial

December 28, 1937
See Original Daily Bulletin From This Date
Advertisement

THE MINISTRY OF JUSTICE DECLARED TODAY IT WOULD TAKE STEPS TO PREVENT A RECURRENCE OF ANTI-SEMITIC INCITEMENT WHILE THE EDITOR OF A GERMAN ANTI-SEMITIC NEWSPAPER WENT ON TRIAL FOR PUBLISHING A SERIES OF ANTI-JEWISH ARTICLES.

THE STATEMENT WAS MADE BY A MINISTRY OFFICIAL TO DR. POPS, PRESIDENT, AND M.S. SPITZEP GENERAL SECRETARY OF THE UNION OF JEWISH COMMUNITIES, WHO INTERVENED FOR PROHIBITION OF ANTI-JEWISH ACTIVITIES, DECLARING THE INTENSIFIED RACIAL INCITEMENT WAS HARMFUL TO THE COUNTRY’S DEVELOPMENT.

The trial opened in Petrovac, where the judge denied a plea of the defendant, editor of the newspaper Erwache, for dismissal of the action, instituted by the Union of Jewish Communities, on the ground of a recent amnesty.

THE JUDGE AGREED WITH THE CONTENTION OF DR. SCHWEIGER, COUNSEL FOR THE UNION, THAT THE AMNESTY DID NOT APPLY TO A CASE OF ANTI-JEWISH INCITEMENT LIKELY TO LEAD TO A DISTURBANCE OF THE PEACE.

THE JURIST ASKED DR. SCHWEIGER TO SUBMIT TO THE THEOLOGICAL FACULTY OF BELGRADE UNIVERSITY PURPORTED QUOTATIONS FROM THE OLD TESTAMENT AND TALMUD PUBLISHED BY ERWACHE FOR AN OPINION ON THEIR AUTHENTICITY. THE TRIAL WAS ADJOURNED PENDING RECEIPT OF THE OPINION.

Recommended from JTA

Advertisement